left  
   
  December 2007
 
 
 
 

 
 
Nyhetsbrev
december 2007


Hej!

Du har nu fått konceptet Sommarlovsentreprenörs första digitala nyhetsbrev. Nyhetsbrevet är tänkt att skickas med jämna mellanrum till intresserade samt de kontaktpersoner som arbetar med konceptet i Sverige. Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen så maila oss här.

Det sprider sig...
..att Sommarlovsentreprenör är ett roligt och effektivt grepp för ökat entreprenörskap bland ungdomar. Sommaren 2007 var drygt 25 kommuner involverade i programmet, från Vännäs i norr till Ystad i söder. En ökning med mer än 100 % från 2006! NUTEK har som nationell aktör beslutat sig för att tillsammans med några av Västernorrlands ( Sommarlovsentreprenörs födelseplats) aktörer stödja en fortsatt spridning i Sverige.
Tanken med "spridningsprojektet" är att ge flera organisationer och regioner möjligheten att greppa verktyg som gör skillnad - från ord till handling. Vår förhoppning är att sommaren 2008 ska vara ytterligare en "hundraprocentare"!
Med i bagaget för spridning följer flera program bl.a en klassiker från Open for Business, nämligen Företag för en Dag - Business 4 a Day. Läs mer om det längre ned.

Infokampanj
Vid årsskiftet inleds en informationskampanj för Sommarlovsentreprenör. Vi kommer att erbjuda samtliga regioner/län tillfälle att samlas för information och "know how". Vad är Sommarlovsentreprenör, hur fungerar det och hur gör man för att dra igång ett program i sin närhet? Vi kommer i första hand att rikta oss till de aktörer som jobbar med regional utveckling och ungt entreprenörskap i varje region. Vill du att vi kommer till Dig? Vill du veta mer om vår kampanj så kontakta Ulla Gredemyr.

Redan nu vet vi att:

I OSKARSHAMN hälsar bl.a Kommunen och Företagscentrum alla intresserade "möjliggörare" i regionen välkomna till informationsträff den 16 januari kl.13-16 på Företagscentrum. Anmälan till monica.hultenius@oskarshamn.se

Kommunförbundet Skåne bjuder in till detsamma den 17 januari kl.13-16, kommunhuset, Burlöv den 22 januari kl.13-16, Regionmuséet, Kristianstad. Anmälan görs direkt på http://www.uppdrag.net/sommar/

Utbildningar på G
Nu kör vi snart igång med säsongens handledarutbildningar för Sommarlovsentreprenör. Utbildningarna riktar sig i första hand till de lokala arrangörerna av Sommarlovsentreprenör som har behov av att få certifiera sina blivande handledare inför kommande program, men även andra kan självklart söka plats vid utbildningarna. De brukar vara populära fortbildningsdagar för olika yrkeskategorier som har den gemensamma nämnaren "entreprenörskaps-främjande", allt från pedagoger till näringslivsutvecklare. Utbildningen är på tre dagar och genomförs på 6 platser i Sverige under våren 2008. De som genomgår utbildningen blir certifierade handledare vilket är ett krav för att få arbeta med konceptet. Inom kort så anslås dessa 6 orter både i nyhetsbrev och på hemsidan. Anmälningar kommer att kunna göras direkt via hemsidan fr.o m mitten av januari.

Glimtar från 2007
Sommaren 2007 drev cirka 350 ungdomar från 26 kommuner sina egna Sommarlovsföretag. I Skåne, Västra Götaland, Västerbotten, Gävleborg, Jämtland och Västernorrland fanns det aktiva Sommarlovsentreprenörer som med stöd och inspiration av fantastiska handledare skapade sina verksamheter.Detta har gett ett stort genomslag i media och har skapat ett stort intresse från fler aktörer och län att få delta 2008. Nedan visas några glimtar från sommarens verksamheter.
Ösund
Handledarutbildning i Östersund
smycken
Smycken tillverkade av Sommarlovsentreprenörer i Tibro.
vgreg
Sommarlovsentreprenörer från Västra Götaland.

Business 4 a Day
b4ad
Business 4 a Day är ännu ett koncept som tagits fram inom ramen för Open For Business. Konceptet går ut på att man inom loppet av två dagar förbereder, genomför och utvärderar en affärsidé. Konceptet kan användas på allt från grundskolebarn till toppolitiker. Vill man i grunden lära sig något om entreprenörskap så ska man prova entreprenörskap!
Entreprenör Y har på samma sätt som med Sommarlovsentreprenör nu tagit fram ett material och ett utbildningsupplägg för de som vill bli handledare. Den senaste gruppen var ett 20-tal pedagoger i Laholms kommun som kommer att inkludera greppet i sina utbildningsprogram inom gymnasiet bl.a. Utbildningar genomförs i grupper om 10-20 personer och kan beställas av
Ulla Gredemyr.
Upp

 

utgivare: Entreprenör Y-Länsstyrelsen Västernorrland kontaktperson: Ulla Gredemyr 070-55 99 583 ulla.gredemyr@entreprenor-y.se 
Snabba tips!