Så blir du en sommarlovsentreprenör!

Går du på gymnasiet? Har du en företagsidé? Då kan du själv eller tillsammans med en kompis fixa roligaste sommarjobbet! Förra sommaren fick över 570 ungdomar chansen att starta eget med Sommarlovsentreprenör™. Ta första steget och kolla upp vilka orter som erbjuder programmet.

Sök kommun!

Om du inte hittar din hemkommun bland arrangörerna, kontakta näringslivskontoret, en lokal organisation eller förening. Din första utmaning kan bli att se till att programmet kommer igång på din ort! Håll utkik! Under våren annonserar de lokala arrangörerna. Ta reda på sista ansökningsdatumet i din kommun så att du hinner ansöka i tid.

Starta eget i sommar – så fungerar det!

Sommarlovsentreprenör™ är ett väl beprövat konceptverktyg som innehåller allt du behöver för att lyckas med ditt första företag, följande delar ingår i programmet:

  • Kickoff-vecka
  • Vi startar med en veckas kickoff direkt efter skolavslutningen. Veckan är obligatorisk och varje deltagare får hjälp med att utveckla idéer och göra en enkel affärsplan. Efter veckan är du certifierade sommarlovsentreprenör!

  • Startkapital och försäkring
  • Som certifierade sommarlovsentreprenör får du ett startkapital på 2.000 kronor så att du snabbt kan komma igång med ditt företag (beloppet kan variera beroende på arrangör). Självklart är du försäkrad under din tid som företagare!

  • 3 veckors eget företagande
  • Nu är det dags att starta upp ditt företag och börja sälja den produkt eller tjänst du har som idé. Eftersom du är din egen chef bestämmer du själv i vilken utsträckning du jobbar. De flesta brukar jobba med sitt företag i minst 3 veckor.

  • Personlig handledare, nätverk och mentorer
  • Under tiden som företagare har du tillgång till en personlig handledare som följer dig på vägen. Du får kontakt med lokala nätverk och möjlighet att hitta mentorer bland företagare som verkar på din ort.

  • Kickout-träff med prisutdelning
  • Vi avslutar med en träff där deltagarna berättar om sina erfarenheter. Det blir prisutdelning och alla får ett diplom, som kan bli en bra merit i ett framtida CV.  Om du vill fortsätta att driva ditt företag kan vi tipsa dig om olika sätt att komma vidare.

Bra att veta! Om du tjänar mindre än 18 951:-/år behöver du inte betala skatt.

”Under sommaren lärde jag mig att kämpa. Har du ett mål så ge inte upp, även om saker kommer i vägen”.Burak Can, Västra Hisingen
”Vi är tre tjejer som startade en glasskiosk. Vi hade precis tagit studenten och ville ha något roligt att göra i sommar. Med Sommarlovsentreprenörerna kunde vi förverkliga vår idé”.Veronica Åkermo, Josefine Tullgren och Maria Hägerklint, Höör
”Vi använde startbidraget till marknadsföring och bränsle till gräsklipparna, sen köpte vi en begagnad gräsklippare också som vi kunde använda hos de kunder som inte lånade ut sina klippare”.Kajsa Paaso och Felicia Hangasjärvi, Luleå
”Att sy kläder är min dröm och nu vet jag att den fungerar. På kickoff-veckan fick jag hjälp att starta webbshop och göra visitkort och logoype för mitt företag. För startpengen köpte jag tyger. Jag fick bra beställningar och kunde tjäna pengar”. Sandra Ojo, Härnösand
”Jag har studerat entreprenörskap i ett år men jag har lärt mig mera och verkligen fattat vitsen, bara under tre dagar med Sommarlovsentreprenör.”Åsa Wallgren, Sydvästra Skåne